Ponovna pojava ospica u Hrvatskoj

 
 
Slika Glavni Urednik
Ponovna pojava ospica u Hrvatskoj
napisao/la Glavni Urednik - Utorak, 28 Veljača 2017, 16:54
 




Iz HZJZ-a javljaju da su se pojavile ospice u Hrvatskoj nakon više od godinu dana. Radi se o petoro oboljelih od ospica tijekom veljače u 2017. godini! Oboljele su dvije odrasle osobe iz Zagreba i troje djece iz Splitsko-dalmatinske županije.

Prvi registrirani oboljeli od ospica u ovom razdoblju, dijete iz Splitsko-dalmatinske županije koje je oboljelo za vrijeme boravka u Zagrebu, bilo je u kontaktu s prvom registriranom odraslom osobom u Zagrebu.


Procijepljenost

Za dvoje odraslih bolesnika ne zna se jesu li cijepljeni protiv ospica, a za troje se djece zna da je jedno od njih primilo jednu dozu cjepiva, dok drugo dvoje djece nije cijepljeno protiv ospica.

Procijepljenost djece protiv ospica, rubele i zaušnjaka (MO-PA-RU) je u Hrvatskoj u opadanju zadnjih pet godina, dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ona iznimno niska, čak među najnižima u Republici Hrvatskoj. Podjednako su zabrinjavajući i niski cjepni obuhvati u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Cijepljenje protiv ospica, rubele i zaušnjaka je najbolji način za zaštititi dijete od ospica, a trajno održavanje visokih cjepnih obuhvata je jedini način da se spriječi epidemija ospica.

Održavanjem visokih cjepnih obuhvata ne štitimo samo cijepljenu djecu, već kolektivnim imunitetom sprečavamo cirkulaciju virusa ospica u stanovništvu, čime štitimo i one naše sugrađane koji se zbog dobi i zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti.

Za solidnu i dugotrajnu zaštitu treba primiti dvije doze cjepiva u minimalnom razmaku od 28 dana, ali i jedna doza cjepiva pruža solidnu zaštitu kod 95 % cijepljenih osoba.

Brojni su znanstveni dokazi da primjena cjepiva nije povezana s navodnim nuspojavama kojima protivnici cijepljenja neopravdano zastrašuju stanovništvo, poput autizma, šećerne bolesti kod djece, autoimunih bolesti, kroničnih alergijskih bolesti te kronične upalne bolesti crijeva.

Cjepivo može biti učinkovito i u sprečavanju razvoja ospica u osjetljivih kontakata oboljele osobe, ako se primijeni na vrijeme (unutar tri dana od kontakta sa zaraznim bolesnikom).


IZVOR: HZJZ