Europska zdravstvena anketa (EHIS) – rezultati istraživanja (2016.)

 
 
Slika Glavni Urednik
Europska zdravstvena anketa (EHIS) – rezultati istraživanja (2016.)
napisao/la Glavni Urednik - Utorak, 28 Veljača 2017, 16:55
 

Zašto zdravstvena anketa?

Zdravstvene ankete jedan su od glavnih izvora informacija o zdravlju stanovništva. Rezultati ankete se koriste u svrhu planiranja i evaluacije aktivnosti na području promicanja zdravlja,  prevencije kroničnih nezaraznih bolesti i organizacije zdravstvene zaštite. Na temelju rezultata mogu se identificirati prioritetni zdravstveni problemi za koje postoji potreba za preventivnim aktivnostima.


Istraživanje EHIS 2 u Hrvatskoj je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo tijekom 2014. i 2015. godine u suradnji sa zavodima za javno zdravstvo županija i Grada Zagreba, Državnim zavodom za statistiku i Ministarstvom zdravstva.  Hrvatska  kao  punopravna članica  EU, bila je dužna provesti ispitivanje na najmanje 5.000 ispitanika.

Ciljana populacija u provedenom istraživanju su bile sve osobe u dobi 15 i više  godina koje  žive u  privatnim kućanstvima na teritoriju Republike Hrvatske.

Upitnik se sastojao od četiri modula:

•     Osnovna demografska i socio-ekonomska obilježja

•     Zdravstveno stanje

•     Korištenje zdravstvene zaštite

•     Odrednice zdravlja

Na  upitnik  Europske  zdravstvene  ankete  odgovorilo  je  5.446   ispitanika.


Rezultati 

Iz ankete su izdvojeni najzanimljiviji podaci. 

Svoje zdravlje kao loše i jako loše doživljava veći postotak žena (16%) od muškaraca (13.7%).



Na samoprocjenu zdravlja, nadovezuje se podatak o izostanku s posla tijekom posljednjih 12 mjeseci, kada je zbog zdravstvenih tegoba izostalo 17,3% muškaraca i 21,9% žena.



Najveći dio izostanaka s posla zbog zdravstvenih tegoba čine izostanci 4-15 dana (45,5%), zatim 31 dan i više (20,8%), do 3 dana (17,7%), a najmanji  je udio izostanaka 16-30 dana (15,9%). Tjelesne bolove u protekla 4 tjedna navodi otprilike pola ispitanika.


Korištenje stacionarne zdravstvene zaštite i dnevnih bolnica

U Hrvatskoj i dalje imamo veći broj hospitalizacija i provedenih noći u bolnici od prijema putem dnevne bolnice.

U proteklih 12 mjeseci u bolnici je na stacionarnom liječenju boravilo 10,6% stanovnika, a u dnevnu bolnicu radi dijagnoze, liječenja ili druge vrste zdravstvenih usluga tijekom 12 proteklih mjeseci primljeno je 8,1%  stanovnika. 


Korištenje ambulantne zdravstvene zaštite i zdravstvene zaštite i njege u kući

Podaci o korištenju ambulantne zdravstvene zaštite odražavaju ono čega smo svi koji radimo u ambulantama obiteljske medicine svjesni, a to je učestalost konzultacija. Samo 1.3% ispitanika svog liječnika OM nije nikada kontaktiralo!

Čak 71,1% stanovnika, radi svojih potreba, konzultiralo je izabranog liječnika prije manje od 12 mjeseci, a 27,6% prije 12 mjeseci ili više. Stanovnici koji su se konzultirali sa svojim liječnikom opće/obiteljske medicine prije manje od 12 mjeseci, učinili su to prosječno 0,8 puta tijekom protekla četiri tjedna. 


Na ovaj podatak o učestalosti konzultacije liječnika OM, nadovezuje se i podatak o učestalosti kontrole kolesterola u krvi koji je iznenađujuće visok! Dakle, više od 50% ispitanika ima nalaze lipidograma u proteklih 12 mjeseci. Slični podaci su i za GUK. 



Rezultati cijele ankete su dostupni na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.