Inhalacijska terapija kod modernog liječenja kroničnih plućnih bolesti

 
 
Slika Glavni Urednik
Inhalacijska terapija kod modernog liječenja kroničnih plućnih bolesti
napisao/la Glavni Urednik - Srijeda, 15 Ožujak 2017, 12:03
 




Inhalacijska terapija je temelj modernog liječenja kroničnih plućnih bolesti kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) i sindrom preklapanja astme i KOPB (SPAK). Ona se zasniva na topičkoj primjeni lijekova u dišnom sustavu gdje je njihov terapijski učinak najveći uz izbjegavanje ili barem značajno smanjivanje neželjenih sustavnih učinaka na druge organe i organske sustave. 

Uz navedeno, prednost takve primjene lijekova je i njihov brži početak djelovanja. Uzevši to u obzir, danas se dugoročna parenteralna ili peroralna primjena kortikosteroida i bronhodilatatora u liječenju ovih bolesti smatra liječničkom greškom zbog nepovoljnog omjera koristi i štete takvog liječenja.


Kritične točke inhalacije


Prvi izbor koji moramo učiniti je između inhalatora sa stlačenim plinom (MDI) i inhalatora sa suhim prahom (DPI). U izboru nam može pomoći poznavanje osnovnih razlika između navedenih uređaja i karakteristike bolesnika. 

Potrebno je poznavati i osobitosti načina uporabe pojedinih inhalatora. Načelna razlika između MDI i DPI je u načinu udaha koji kod MDI treba biti spor i dubok dok je kod DPI potrebno da bude jak i brz jer se pri udahu odvajaju čestice lijeka od nosača i veličina udahnutih čestica direktno ovisi o snazi udaha. 

Svaka vrsta inhalatora ima svoje osobitosti i potrebno je poznavati takozvane „kritične greške“ koje se događaju pri njihovoj uporabi i kod bolesnika s neadekvatnom kontrolom bolesti pri svakoj posjeti provjeriti način uzimanja lijeka uz naglasak na tim kritičnim točkama.

Novi oblici inhalatora na tržištu nastoje smanjiti mogućnost pogreške pri uzimanju lijeka. Pri dizajniranju uređaja su uzete u obzir najčešće pogreške i nastojalo se zaobići mogućnost njihovog ponavljanja ali i kod ovih uređaja treba poznavati kritične točke i provjeravati način njihove uporabe. 

Kod bolesnika koji ne mogu adekvatno savladati tehniku uzimanja lijeka iz pojedinog uređaja prije odluke o intenziviranju terapije potrebno je pokušati s primjenom slične ili iste doze lijeka iz druge skupine uređaja ili iz bolesniku prikladnijeg inhalatora. 

Sve o ciljevima modernog liječenja KOPB-a možete pogledati na našem tečaju  "Modul 1 - moderni ciljevi liječenja KOPB-a"