Gripa u sezoni 2016./2017.

 
 
Slika Glavni Urednik
Gripa u sezoni 2016./2017.
napisao/la Glavni Urednik - Ponedjeljak, 13 Ožujak 2017, 09:16
 




Ove je sezone gripa počela oko četiri tjedna ranije nego prethodnih godina. S druge strane, polovicom veljače je krenuo silazni trend koji sugerira da je vrhunac gripe prošao i da se očekuje nastavak silazne putanje u prijavi novih slučajeva.

Do sada je putem uobičajenog sustava prijavljivanja na temelju kliničke slike (s ili bez laboratorijske potvrde) prijavljeno 45.852 oboljelih od gripe u Hrvatskoj. 

Ako se nastavi silazni trend broja novooboljelih, ova sezona (iako je krenula ranije), po broju oboljelih neće nadmašiti predzadnju sezonu.


Smrtnost od gripe

Smrt od gripe se, nažalost, događa svake sezone i uglavnom umiru osobe oslabljenog imunološkog sustava koje razviju komplikacije (prvenstveno upalu pluća) i osobe s kroničnim bolestima kod kojih se osnovna bolest zbog gripe pogorša, prvenstveno osobe starije životne dobi.

Do sada je u Hrvatski Zavod za javno zdravstvo (HZJZ) stiglo 15 prijava o smrtnosti od gripe.

Pravi broj umrlih od gripe se nikada službeno ne registrira iz više razloga, ali postoji podatak koji kaže da se procjenjuje kako u sezoni gripe svake godine, u tjednima kada je aktivnost gripe povećana, umire otprilike 2 do 10 % (ovisno o sezoni) više ljudi nego što bi ih umrlo da nema gripe.


Najniža incidencija – najveće komplikacije

Svake sezone gripe, najveći je pobol (incidencija) u djece školske dobi, a nakon njih u djece predškolske dobi, zatim u odraslih, a u starijih osoba je incidencija uobičajeno najniža. Međutim, osobe starije dobi imaju najveći rizik za razvoj komplikacija gripe. U sezonama kad prevladava podtip A/H3N2 obično je nešto veća zastupljenost osoba starije dobi među oboljelima nego u sezonama kad prevladava podtip gripe A/H1N1.


Tendencija većeg udjela starijih osoba u sezonama kad prevladava virus gripe A/H3N2 u odnosu na sezone kad prevladava A/H1N1 vidljiva je i ove sezone. Dok je prethodnih sezona 5-7 % prijavljenih bolesnika bilo u dobi starijoj od 65 godina, ove je sezone do sada 10,3 % prijavljenih bolesnika starije od 65 godina.


Preporuke

S obzirom da su starije osobe izložene većem riziku od razvoja komplikacija gripe, Europski centar za spriječavanje i suzbijanje bolesti je objavio procjenu rizika od gripe za ovu sezonu. Prema toj procjeni,  može se očekivati povećani broj hospitalizacija od gripe u odnosu na prethodnih nekoliko sezona. Dodatna preporuka koju navode, a koju podržava i HZJZ je da se kod osoba koje obole od gripe, a zbog dobi ili kroničnih bolesti imaju povećani rizik za komplikacije, u što kraćem roku primijeni antivirusna terapija inhibitorima neuraminidaze, neovisno o tome jesu li ili nisu cijepljeni protiv gripe.

Procjene djelotvornosti cjepiva protiv gripe za ovu sezonu su u pripremi i očekuje se da budu u okviru prosjeka djelotvornosti zadnjih nekoliko sezona u kojima je prevladavao podtip virusa A/H3N2.  To je redovito nešto niža djelotvornost nego u sezonama kad prevladava podtip virusa A/H1N1.


Rasprava

Uključite se u našu raspravu i recite nam jeste li svojim pacijentima preporučili cijepljenje protiv gripe i zašto? Rasprava je odstupna na ovom linku

Izvor: HZJZ