Kako utvrditi ima li bolesnik kroničnu bolest dišnih puteva?

 
 
Slika Glavni Urednik
Kako utvrditi ima li bolesnik kroničnu bolest dišnih puteva?
napisao/la Glavni Urednik - Četvrtak, 23 Ožujak 2017, 11:29
 



Potrebno je definirati bolesnike s povećanim rizikom za nastanak kronične bronhoopstrukcije uz isključivanje drugih mogućih uzroka tegoba. Navedeno se zasniva na detaljnoj anamnezi, fizikalnom pregledu i dodatnoj dijagnostičkoj obradi.


Spirometrija

Spirometrija je neophodna u procjeni bolesnika sa sumnjom na kroničnu bolesti dišnih putova. Poželjno ju je učiniti čim prije, najbolje pri prvom pregledu ali najkasnije do prve kontrole. Ukoliko je moguće, potrebno ju je učiniti prije i nakon inicijalne terapije.

Ranom potvrdom ili isključivanjem dijagnoze može se izbjeći nepotrebno liječenje ili kašnjenje dalje dijagnostike. Spirometrija može potvrditi kroničnu opstrukciju dišnih putova, ali je od ograničene koristi u razlikovanju astme s fiksnom opstrukcijom, KOPB i SPAK.

Za pomoć u analizi rezultata spirometrije možete se poslužiti kalkulatorom koji se nalazi na ovom linku.


Anamneza

Pokazatelji koji upućuju na mogućost postojanja kronične opstrukcije dišnih putova su:

Anamnestički podatak o dugotrajnom ili ponovljenom kašlju, iskašljavanju, zadusi, piskanju u prsima ili učestalim infekcijama donjeg dijela dišnog sustava.

Ranije postavljena dijagnoza astme ili KOPB

Podatak o prijašnjem liječenju s inhalacijskim pripravcima

Izloženost pušenju ili izlaganje drugim štetnim tvarima

Izloženost čimbenicima rizika iz okoliša ili na radnom mjestu

Podaci o atopiji u osobnoj ili obiteljskoj anamnezi


Fizikalni pregled

Može biti uredan u vrijeme pregleda

Mogu se naći pokazatelji hiperinflacije pluća i drugi pokazatelji kronične bolesti pluća ili respiracijske insuficijencije

Auskultacijski se može naći piskanje ili bronhitični šumovi


Radiološki nalaz

Može biti uredan, osobito u početnim stadijima bolesti

Promjene na snimci pluća ili kompjutorizirnoj tomografiji (učinjenoj iz drugih razloga kao na primjer probira pušača na malignitet) mogu definirati hiperinflaciju, zadebljanje stijenki dišnih putova, zarobljavanje zraka pri izdahu, pojačanu prozračnost, bule ili druge elemente emfizema.

Može otkriti druge poremećaje u podlozi tegoba kao što su bronhiektazije, upalne bolesti pluća, specifični proces, tumor, bolesti intersticija ili srčano popuštanje.


PKY kalkulator

Broj godina pušačkog staža je bitan za procjenu rizika nastanka KOPB i tumora pluća. U ambulantnom radu olakšava praćenje pušača. PKY kalkulator možete koristiti na ovom linku. Ukoliko su se navike Vašeg bolesnika značajno mijenjale tijekom godina za točniji izračun dodajte nove intenzitete.


Za sve dodatne informacije i modernim ciljevima liječenja KOPB-a, upišite e-tečaj “Ciljevi modernog liječenja KOPB-a”