Bolesti srca - najčešća i najskuplja komplikacija dijabetesa

 
 
Slika Glavni Urednik
Bolesti srca - najčešća i najskuplja komplikacija dijabetesa
napisao/la Glavni Urednik - Četvrtak, 23 Ožujak 2017, 11:30
 



Kronične komplikacije šećerne bolesti glavni su uzrok smrtnosti oboljelih osoba te dovode do sve većeg financijskog opterećenja zdravstvenog sustava. Daleko najčešće kronične komplikacije su kardiovaskularne bolesti koje su ujedno i vodeći uzrok smrti osoba sa šećernom bolesti. Upravo one su odgovorne i za značajno skraćenje života za 5 do 10 godina. 

Razvoj kardiovaskularnih bolesti mnogo je češći u osoba s loše kontroliranom glikemijom te povišenim vrijednostima kolesterola, tlaka ili prekomjernom tjelesnom težinom.

Iako indikatori skrbi ukazuju na prisutan blagi napredak u dostizanju ciljeva liječenja pojedinih bolesnika tijekom zadnjih godina i dalje zaostajemo za drugim zemljama Europske Unije. Šećerna bolest u Republici Hrvatskoj značajno financijski opterećuje zdravstveni sustav. Prema analizama iz 2009. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je za liječenje dijabetesa i komplikacija utrošio 2,5 milijarde kuna, odnosno 11,5% svojeg proračuna.

Prema visini troškova najskuplji komorbiditet šećerne bolesti je hipertenzija, a iz te skupine se mogu regrutirati oboljeli koji razviju akutni infarkt miokarda i moždani udar. Među njima akutni infarkt miokarda predstavlja daleko najveći trošak po jednom bolesniku. Unatoč vrlo visokim aktualni troškovima skrbi, u budućnosti se očekuje njihov dodatni porast. 

Osobe sa šećernom bolešću pripadaju kategoriji visokog ili vrlo visokog kardiovaskularnog rizika čak i pri normalnim vrijednostima tlaka, stoga je procjena njihovog rizika važna već u trenutku postavljanja dijagnoze i prilikom svakog odabira lijekova za liječenje dijabetesa. Prema preporukama u dostupnim smjernicama u preuhranjenih ili pretilih osoba s dijabetesom tipa 2 poželjno je već na početku liječenja koristiti lijekove s učinkom na smanjenje tjelesne težine. 

Unutar brojne skupine neinzulinskih i oralnih hipoglikemika za sada imamo tri lijeka koji su pokazali učinak na smanjenje  rizika za pojavu kardiovaskularnih događaja:

  • pioglitazon, iz skupine tiazolidindiona
  • empagliflozin, iz skupine inhibitora suprijenosnika natrija i glukoze 2
  • liraglutid, iz skupine agonista GLP-1 receptora

S obzirom da imamo odlične hrvatske smjernice za liječenje šećerne bolesti oralnim hipoglikemicima svakako se preporuča korištenje smjernica u svakodnevnom radu u svrhu boljeg i racionalnijeg pristupa bolesniku i optimalno mogućeg liječenja šećerne bolesti. To je jedini ispravni put za primjerenu kontrolu bolesti, što je najvažniji preduvjet za uspješnu prevenciju ranih i kasnih komplikacija šećerne bolesti kod bolesnika. 

Izvor: Pharmabiz, “Bolesti srca - najčešća i najskuplja komplikacija dijabetesa”, Tereza Šarić, dr. med, MBA