PRETILOST UTJEČE NA KRVNU SLIKU KOD REUMATOIDNOG ARTRITISA

 
 
Slika Glavni Urednik
PRETILOST UTJEČE NA KRVNU SLIKU KOD REUMATOIDNOG ARTRITISA
napisao/la Glavni Urednik - Petak, 19 Svibanj 2017, 12:36
 

PRETILOST UTJEČE NA KRVNU SLIKU KOD REUMATOIDNOG ARTRITISA


Najnovija istraživanja pokazuju da pretilost I prekomjerna tjelesna težina mogu utjecati na krvne testove, točnije parametre upale, kod žena koje boluju od reumatoidnog artritisa. Reumatoidni artritis je kronična upalna bolest koja utječe na zglobove (ponajviše ovojnice zglobova), što posljedično dovodi do bolnog oticanja zglobova.

Rezultati istraživanja pokazali su da pretilost utječe na razine CRP-a (C-reaktivni protein) I sedimentacije eritrocita, što su inače parametri koji pokazuju razvoj bolesti reumatoidnog artritisa. Pokazalo se da BMI (body mass index) proporcionalno utječe na razine CRP-a. Nešto manja povezanost pokazana je kod BMI-a I sedimentacije eritrocita. Autori studije smatraju da je BMI usko povezan sa CRP-om kod žena koje boluju od reumatoidnog artritisa.

Stručnjaci smatraju kako ovo povećanje CRP-a kod pretilih žena s reumatoidnim atritisom, nema veze direktno sa reumatoidnim artritisom, jer se pokazalo da je CRP povišen I kod pretilih žena koje nemaju reumatoidni artritis. Ovi rezultati pokazani su I kod muškaraca u općoj populaciji, ali su nešto malo različiti kod muškaraca koji boluju od reumatoidnog artritisa I pretili su. Pokazalo se da je kod muškaraca CRP viši, u reumatoidnom artritisu, kada je BMI manji.

Stručnjaci upozoravaju da je ovo bitno otkriće kako bi se na pravilan način očitavali laboratorijski testovi kod žena I muškaraca koji su pretili I boluju od reumatoidnog artritisa, s obzirom na to da I reumatoidni artritis I pretilost utječu na parametre upale u organizmu. Naime povišenje parametara upale može se, kod bolesnika koji boluju od reumatoidnog artritisa, očitati kao pogoršanje upale I dovesti do odluke da se poveća terapijska doza lijekova, a u stvari se može raditi o povećanju parametara upale zbog pretilosti.

 Izvor: http://indianexpress.com/article/lifestyle/health/obesity-may-influence-blood-tests-for-rheumatoid-arthritis-4607658/