HZZO je proveo veliku anketu svojih ugovornih partnera. Pročitajte rezultate ankete!

 
 
Slika Glavni Urednik
HZZO je proveo veliku anketu svojih ugovornih partnera. Pročitajte rezultate ankete!
napisao/la Glavni Urednik - Utorak, 18 Listopad 2016, 09:58
 



ejRRqFbS0DCW4Hwy3NEjYJ99dY04evypqQMvfnwc


U prvom polugodištu 2016. godine HZZO je proveo 2.019 kontrola svojih ugovornih partnera. U 798 kontrola ili 40% provedenih kontrola nisu utvrđene nepravilnosti, dok je u 60% provedenih kontrola utvrđeno kršenje ugovornih obveza zbog čega je izrečena 1.221 mjera, odnosno 352 opomene, 635 opomena s naplatom štete, 171 opomena s novčanom kaznom, 53 opomene s novčanom kaznom i naplatom štete, te 9 opomena pred raskid ugovora, a pokrenut je i 1 postupak za raskid ugovora.

U prvom polugodištu 2016. godine zabilježen je porast ukupne stope bolovanja u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 0,04, od čega je zabilježen pad stope bolovanja na teret poslodavca (-0,1), a porast stope bolovanja na teret HZZO-a (+0,14).

HZZO također najavljuje 'efikasnije planiranje i provođenje redovnih, te izvanrednih kontrola bolovanja'.

S obzirom da u sustavu kazni HZZO-a uvjerljivo dominira opomena s naplatom štete, nadamo se da to neće biti praksa. Da podsjetimo, u slučaju prve povrede treba uvijek uslijediti opomena, tek nakon toga nalaganje i omogućavanje edukacije liječniku koji nastavlja kršiti ugovorne obveze i tek naposljetku kao treću metodu, koja se ne može primijeniti ukoliko nisu primijenjene prethodne dvije, financijsku sankciju odnosno novčanu kaznu.

Na ovaj problem novčanog kažnjavanja od strane HZZO-a, liječnici obiteljske medicine kontinuirano podsjećaju, a u  kolovozu 2016. godine, je i Hrvatska liječnička komora uputila dopis HZZO-u na istu temu.


(izvor HZZO)