Završen je XVI. kongres Hrvatskog društva obiteljskih doktora

 
 
Slika Glavni Urednik
Završen je XVI. kongres Hrvatskog društva obiteljskih doktora
napisao/la Glavni Urednik - Petak, 14 Listopad 2016, 09:51
 


HDOD kongres u opatiji_lijecnici obiteljske medicine.png

Novi upravni odbor HDOD-a


Na kongresu je sudjelovalo preko 440 sudionika, s više od 120 sudionika iz regije. Središnja tema kongresa bila je skrb za kardiološkog bolesnika kao jedne od najučestalije skupine bolesnika koji nam svakodnevno dolaze u ambulantu. Druge teme su bile:

  • bolesnici s kožnim bolestima, indikatori kvalitete rada;
  • problem nejednakih prihoda za liječnike obiteljske medicine zaposlenike domova zdravlja u odnosu na liječnike u koncesiji. 


Osim stručnog programa, na kongresu se razvila široka i konstruktivna rasprava o mnogim aktualnim temama u obiteljskoj medicini kao što su:

  • potreba za raspisivanjem novih specijalizacija iz obiteljske medicine, 
  • potreba ujedinjenja pravilnika o specijalističkom usavršavanju u zajednički pravilnik, 
  • poduzimanje mjera za zaustavljanje odlaska mladih liječnika u inozemstvo,
  • bolji uvjeti rada, 
  • pravedne naknade za rad u domovima zdravlja te 
  • mogućnost odlaska u koncesiju. 


Svoju podršku raspisivanju specijalizacija iz obiteljske medicine pokazala je doc.dr.sc. Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb - Centar, kao jedini ravnatelj u Republici Hrvatskoj koji je raspisao natječaj za specijalizaciju iz obiteljske medicine za čak 10 specijalizanata za 2016. godinu. 


Antonija Balenovic i Dragan Soldo na kongresu obiteljskih lijecnika u Opatiji.png

Predsjednik HDOD-a Dragan Soldo, dr. med. i ravnateljica Doma zdravlja Zagreb - Centar doc. dr. sc. Antonia Balenović, dr. med. 


Svoju podršku liječnicima obiteljske medicine dao je i predsjednik HLK mr.sc.Trpimir Goluža koji je na jednosatnoj tribini dao do znanja da je upoznat s problemima koji muče obiteljske liječnike, ali i kako podržava našu borbu za specijalizacije, jedinstveni pravilnik o specijalističkom usavršavanju, bolje uvjete rada te pravednije naknade u domovima zdravlja i odlazak u koncesiju prema jasno definiranim stručnim kriterijima. 

Naglašena je i inicijativa Hrvatske liječničke komore o novom konceptu specijalističkog usavršavanja kojeg kao stručno društvo podržavamo. 

Osim što ovaj kongres potiče rad i aktivno sudjelovanje mladih liječnika i specijalizanata minimalnim kotizacijama i pokrivanjem troškova sudjelovanja, dodijeljene su i nagrade za najbolji rad, najbolju prezentaciju i najbolji poster u kategoriji mladih liječnika. 

Iz sve većeg broja sudionika u ovoj kategoriji svake godine vidljivo je da se ovaj način stimulacije mladih kolega na rad pokazao uspješan, a nadamo se da će se ovaj trend nastaviti i idućih godina.

Na kongresu je predstavljena i nova edukacijska platforma HDOD-a  kao jedinstveno mjesto za interaktivnu komunikaciju članova društva, objavu najnovijih informacija vezanih uz obiteljsku medicinu i e-edukaciju kroz specifične module za liječnike obiteljske medicine.

Održana je i izborna skupština HDOD-a na kojoj je jednoglasnom odlukom delegata za predsjednika Društva izabran dosadašnji predsjednik doktor Dragan Soldo, a za prvu dopredsjednicu doktorica Karmela Bonassin te za tajnika Društva Daniel Ferlin, dr. med.

Za članove upravnog odbora Društva za sljedeće mandatno razdoblje izabrani su:

  • doc.dr.sc. Đurđica Kašuba Lazić, 
  • doc.dr.sc. Jasna Vučak, 
  • Kristina Poljski, dr.med., 
  • Željko Maljak, dr.med. 
  • Vanja Pintarić Japec, dr.med. 


I na kraju, osim što smo imali prilike puno naučiti o stručnim temama ali i aktualnoj problematici obiteljske medicine, nezamjenjivo je iskustvo druženje i zabava u predivnom okružju hotela 4 Opatijska Cvijeta u Opatiji uz nezaboravan vatromet, slasne praline i predivan zabavni program koji nas je držao zajedno do zore.