Komora svih nas i svakog od nas!

 
 
Slika Glavni Urednik
Komora svih nas i svakog od nas!
napisao/la Glavni Urednik - Utorak, 21 Svibanj 2019, 09:06
 


Drage kolegice i kolege, 


pred nama su izbori za novo vodstvo Hrvatske liječničke komore. Kakva će, u godinama koje su pred nama, biti naša strukovna organizacija ovisi o svakome od vas. Ovisi o tome hoćete li glasati na ovim izborima. Ovisi, prije svega, o tome za koga ćete glasati.

Vi ćete odlučiti hoće li Liječnička komora biti jedan čovjek. Vi ćete odlučiti hoće li Komora biti pod paskom i kontrolom politike. Vi ćete odlučiti hoćemo li postati Komora neodgovornih pojedinaca. Upravo zato, pozivam svakog od vas da glasa na ovim izborima.

Čvrsto i beskompromisno prava i interese liječnika mogu zastupati samo neovisni od politike, samo oni liječnici i liječnice za čiju kandidaturu ne lobira politika i ministar. O Liječničkoj komori odlučivati mogu samo liječnici. O našoj struci odlučivati mora samo struka. Ne politika.

Naša Komora je komora svih nas. Komora za svakog liječnika jednako. I onoga u kolima hitne pomoći, i liječnicu u domu zdravlja, i dežurnog u operacijskoj sali, i liječnicu u laboratoriju, i mladog specijalizanta i sijedog profesora na Medicinskom fakultetu. Hrvatska liječnička komora mora voditi jednaku brigu o svakom liječniku, bez obzira u kojoj djelatnosti on bio zaposlen.

Pred  nama su u sljedećih pet godina važni, teški i zahtjevni ciljevi. Pred nama je angažman za to da liječnik specijalist ima plaću jednaku sucu županijskog suda (Zakon o plaćama), pred nama je stvaranje podrške za ukidanje kaznenog djela nesavjesnog liječenja, pred nama je velika reforma specijalističkog usavršavanja. Na jesen krećemo sa 160 radionica za obiteljske liječnike i pokrećemo novi EU projekt za edukaciju bolničkih liječnika. Pred nama je nastavak odlučne pravne podrške liječnicima koji su podnijeli tužbe zbog prekovremenih sati, pred nama je konačno donošenje vremensko-kadrovskih normativa, smanjenje broja pacijenata po liječniku u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Pred nama je i osiguravanje još povoljnijih kamata liječnicima za stambene kredite (2 %) i osiguravanje najpovoljnijih uvjeta za treći mirovinski stup.

Ništa od toga ne mogu učiniti sam, niti sami kolegica Krolo i ja. Komora nije jedan čovjek, Komora smo svi mi. Sve ove ciljeve možemo ostvariti samo zajedno. Sve ove ciljeve mogu ostvariti samo liječnici koji su svoji, a ne ministrovi kandidati. 

Zato idemo timski #ZajednoDalje. Samo ako smo zajedno kao tim, Liječnička komora može biti neovisna od politike i samostalna u odnosu na zdravstvenu administraciju.

Gradimo dalje, odgovorno i zakonito, još jaču Komoru, na načelima zajedništva među liječnicima. To je program našeg tima, program kolegice Vikice Krolo i moj program. 


Glasajte za neovisnu Komoru svih nas i Komoru za svakog od nas!


Idemo zajedno dalje! 

Dr. sc. Krešimir Luetić


Detaljan program kandidature dr. sc. Krešimira Luetića nalazi se na ovom linku