HPV cijepljenje - tko se može cijepiti besplatno?

 
 
Slika Glavni Urednik
HPV cijepljenje - tko se može cijepiti besplatno?
napisao/la Glavni Urednik - Četvrtak, 20 Listopad 2016, 10:57
 


Počelo je cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV). Do kraja 2016. ono je besplatno za sve osobe oba spola od 9 godina starosti nadalje bez gornje dobne granice.  Detaljnije u tablici ispod.


HPV - besplatno cijepljenje

Mogućnost cijepljenja svih osoba od 9 godina starosti, bez dobnog ograničenja traje samo do kraja 2016. godine. 

Od 2017. godine samo će se moći dovršavati sheme cijepljenja započete u 2016. godini, a počevši od školske godine 2017./2018. cijepljenje će biti besplatno samo za djecu koja pohađaju 8. razred osnovne škole.

Zašto se trebamo cijepiti protiv HPV-a?




Cijepljenje protiv Humanog papilomavirusa (HPV-a) djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma. 

Iako je dobro cijepiti se prije početka spolne aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje se preporuča i onima koji su spolno aktivni. 

U slučaju da su zaraženi HPV-om najvjerojatnije nisu zaraženi svim tipovima HPV-a protiv kojih se cijepi. Dijagnostička obrada radi utvrđivanja možebitne infekcije HPV-om nije opravdana prije cijepljenja.

HPV cjepivo Silgard sadrži tipove HPV-a 6, 11, 16 i 18, a cjepivo Cervarix 16 i 18. 

Koristi se u svrhu zaštite od karcinoma cerviksa, premalignih lezija u genitalnom području (cerviks, vulva ili vagina) i bradavica anogenitalnog područja uzrokovanih određenim tipovima humanog papilomavirusa. 

Očekuje se da je zaštita HPV cjepivom dugotrajna.

Izvor: http://www.hzjz.hr/novosti/novo-cijepljenje-protiv-humanog-papilomavirusa-hpv-a/