Obiteljska medicina – Što nas očekuje u 2017.

 
 
Slika Glavni Urednik
Obiteljska medicina – Što nas očekuje u 2017.
napisao/la Glavni Urednik - Petak, 23 Prosinac 2016, 13:43
 





Kad se osvrnemo na 2016. godinu možemo reći da je i bila u puno toga razočaravajuća za obiteljsku medicinu, barem u dijelu vezanom uz poboljšanje uvjeta rada i predviđenih izmjena zakona koje su ponovo izostale. Samo zahvaljujući iznimnom trudu i razumijevanju ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova održan je kontinuitet specijalističkog usavršavanja iz obiteljske medicine i 23 kolega je upisalo stručni poslijediplomski studij.

Godinu je obilježila i konstantna borba oko smanjenja administracije u našim ordinacijama te dokazivanje javnosti da su liječnici obiteljske medicine itekako vrijedni dionici zdravstvenog sustava koji samostalno riješe više od 80% pacijenta koji im se obrate za pomoć.

Novi sustav ugovaranja stavio je obiteljsku medicinu na ključno mjesto u zdravstvenom sustavu i sljedeći logični korak je stvaranje uvjeta da se uistinu ostvari ogromni potencijal koji imamo mi kao liječnici obiteljske medicine. To se prvenstveno odnosi na:

  • bolje uvjete rada
  • uvođenje novih timova
  • obvezu specijalističkog usavršavanja za ulazak u sustav
  • ujednačavanje opremljenosti ordinacija
  • izjednačavanje financijskog vrednovanja rada liječnika koncesionara i liječnika u domovima zdravlja


Jedna od ključnih promjena koja se treba dogoditi sljedeće godine je vraćanje Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine iz obiteljske medicine u zajednički Pravilnik o specijalističkom usavršavanju čime bi se specijalizacija iz obiteljske medicine izjednačila s ostalim specijalizacijama, a naši specijalizanti dijelili sudbinu sa svim specijalizantima u sustavu.

Predsjednik Hrvatske liječničke Komore dr.sc. Trpimir Goluža je dao jasnu poruku podrške liječnicima obiteljske medicine po pitanju jedinstvenog Pravilnika, prava na specijalističko usavršavanje, rasterećenje ordinacija od administracije i pravedniju naknadu za rad zaposlenika Domova zdravlja. Ono što očekujemo u 2017. godini je svakako i ostvarivanje najava novog ministra prof.dr.sc. Milana Kujundžića o realizaciji projekta specijalizacija iz obiteljske medicine za 15 slabije razvijenih županija kroz sredstva europskih fondova te uvođenje novih timova u preopterećeni sustav obiteljske medicine. Gledano u svjetlu činjenice da prema podacima s terena 2021. godine po kriteriju od navršenih 65 godina u mirovinu odlazi 490 liječnika obiteljske medicine, 2017. godina mora biti prijelomna godina za ozbiljne promjene u sustavnom planiranju specijalizacija iz obiteljske medicine uz osigurana financijska sredstva na državnoj razini.

Hrvatsko društvo obiteljskih doktora će sve svoje aktivnosti podrediti osiguranju boljih uvjeta za rad liječnicima obiteljske medicine, pravu na specijalističko usavršavanje iz obiteljske medicine, obveznu specijalizaciju za sve nove liječnike koji ulaze u sustav, pravedniju naknadu za zaposlenike domova zdravlja i puno jednostavniji i transparentniji model odlaska liječnika u koncesiju odnosno izmjenu zakona o zdravstvenoj zaštiti koji to onemogućuje.

Nadamo se da je ovogodišnji konsenzus svih stručnih društava oko ključnih problema naše struke dobra podloga za bolji, uspješniji i koordiniraniji rad u 2017. te za ostvarenje predviđenih ciljeva. Važno je naglasiti da uz dobru volju Ministra Kujundžića i snažnu potporu Hrvatske liječničke komore, 2017. godina može biti možda čak i važnija od povijesne 2003. godine, kad je projektom za specijalističko usavršavanje vraćeno dostojanstvo našoj struci. Tim projektom spremno se odgovorilo na izazov i razvio jedan od najboljih programa specijalističkog usavršavanja u Republici Hrvatskoj, a koji ima kapacitet za provođenje programa specijalizacije za sve nove liječnike koji ulaze u sustav kao i aktivne liječnike obiteljske medicine koji to žele.

Iskreno se nadamo da će 2017. godina biti godina racionalnog planiranja ljudskih resursa u obiteljskoj medicini i godina specijalizacije iz obiteljske medicine, što je temeljni preduvjet za održiv zdravstveni sustav u cjelini.


Predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora (HDOD)

Dragan Soldo, dr. med.