Mukolitici - imaju li smisla?

 
 
Slika Glavni Urednik
Mukolitici - imaju li smisla?
napisao/la Glavni Urednik - Utorak, 28 Veljača 2017, 16:59
 




Mukolitici i produktivni kašalj

Mukolitici su lijekovi koji pomažu kod otežana iskašljavanja viskoznoga sadržaja iz pluća, dušnica i dušnika. Razgrađuju izlučine, odnosno smanjuju njihovu viskoznost te pospješuju i olakšavaju iskašljavanje.

Produktivni kašalj nadomješta aktivnost epiteta sluznice, tj. pomaže dišnim putovima da se oslobode suvišnog sekreta koji nadražuje dišne putove. Upravo zato, produktivni kašalj ne smije se suzbijati.

Kako je riječ o korisnom obrambenom mehanizmu dišnih putova, najveća greška je suzbijati kašalj pod svaku cijenu (ne koristiti antitusike!). Suzbija se jedino izuzetno jak kašalj koji onemogućava uobičajene dnevne aktivnosti i onemogućava spavanje.

Unos veće količine tekućine korisna je i vrlo učinkovita pomoć. Voda je učinkovit prirodni mukolitik, no jednako tako djeluju i čajevi, voćni sokovi i napitci.


Mukolitik i KOPB?

Prema NICE i GOLD smjernicama, mukolitiici nemaju sigurno mjesto u liječenju KOPB-a.

Uporaba mukolitika se ispitivala u brojnim studijama vezanim za KOPB i nastali su dvojbeni rezultati. Iako neki pacijenti s viskoznim sputumom mogu imati koristi od dugotrajnije uporabe mukolitika, njihova opća primjena se ne preporučuje (GOLD, jačina dokaza D). 

Razlog tome je prije svega jer ne utječe na modificiranje same bolesti, niti poboljšanje plućne funkcije. Jedina korist bi mogla biti u olakšanju simptoma,  a indikacija prolongirana egzacerbacija ili nemogućnost korištenja uobičajene KOPB terapije, iz bilo kojeg razloga. 

Najjači dokaz ima N-acetilcistein u dozi od 600mg dnevno najmanje 3 mjeseca godišnje, uključujući zimske mjesece.

Zaključno, mukolitici se ne preporučuju za uključivanje u liječenju egzacerbacije, ali se o njihovoj primjeni može razmisliti kod stabilnih, kroničnih KOPB-ovaca sa prisutnošću viskozne sluzi u plućima, uz naglasak da ne utječu na plućnu funkciju niti modificiranje same bolesti ali mogu na olakšanje simptoma.


Mukolitici i respiratorne infekcije?

Cochrane-ov pregled literature zaključuje da liječenje mukoliticima u akutnim respiratornim infekcijama ima utjecaj na redukciju kašlja u sedmom danu liječenja, uz minimalne nuspojave (blaže gastrointestinalne). 

Nema čvrstih dokaza za njihovu efikasnost u liječenju kašlja kod respiratornih infekcija.



Izvori:

  1. http://www.cochrane.org/CD003124/ARI_acetylcysteine-and-carbocysteine-to-treat-acute-upper-and-lower-respiratory-tract-infections-in-children-without-chronic-broncho-pulmonary-disease 
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2706615/
  3. http://www.medscape.com/viewarticle/724391_3