Informiranje obitelji pacijenta - koliko reći?

 
 
Slika Glavni Urednik
Informiranje obitelji pacijenta - koliko reći?
napisao/la Glavni Urednik - Petak, 28 Travanj 2017, 08:51
 

Informiranje obitelji pacijenta - koliko reći?

''Moja pacijentica je u komi, nakon teške prometne nesreće. Koliko informacija trebam prenijeti njezinom mužu? A koliko informacija trebam proslijediti ostatku obitelji?'' 


Dijeljenje informacija s prijateljima i obitelji pacijenta te pitanje prava na zaštitu podataka i informiranosti pacijenata i njegovih prijatelja i obitelji, danas su jedno od gorućih pitanja u medicini. S obzirom na to da se radi o temi koja je danas svakodnevica gotovog svakog liječnika, grupa stručnjaka provela je istraživanje kako bi otkrila gdje je liječnicima potrebno najviše savjeta i promjena unutar zakonskih okvira čuvanja liječničke tajne.

Pokazalo se da je najveći problem s kojim se liječnici danas susreću informiranje pacijentovih prijatelja i obitelji te koliko informacija smiju otkriti, a da ne prekrše povjerljivost između pacijenta i liječnika. Liječnici su kao najveće probleme izdvojili iduće:


  • Pacijenti koji su stvarno loše često ne mogu adekvatno izraziti želju za tim koji član obitelji treba dobiti koliko informacija o njegovom zdravstvenom stanju. Nerijetko se nakon toga žale da su članovi obitelji i prijatelji dobili informacije koje nisu smjeli dobiti ili pak u drugom slučaju da su bili nedovoljno informirani o njegovom zdravstvenom stanju. 
  • Drugi problem koji su liječnici istaknuli jest kada postoji nesrazmjer u željama najbliže obitelji pojedinca o tome što i koliko netko smije saznati u trenutku kada sam pacijent ne može donositi odluke o pravu na informaciju obitelji i prijatelja.  
  • Naposljetku liječnici su kao veliki problem naveli spremnost da neka osoba iznese svoje stavove i zabrinutost za zdravlje pacijenta u trenutku kada je sam pacijent izričito zabranio komunikaciju s pojedincem. Problem dovodi do nesigurnosti u započinjanju razgovora s osobom koja bi nam mogla dati nešto više informacija o pacijentovom zdravstvenom stanju.


Trenutne smjernice savjetuju liječnicima da kad god je to moguće odrede sa samim pacijentom koje informacije smiju dijeliti s kojom osobom i u kojim situacijama. Ako pacijent trenutno nije u stanju sam odlučiti o daljnjim postupcima, liječnik mora donijeti odluku o dijeljenju njegovih informacija koja će biti u najboljem interesu samog pacijenta. Slušanje o zdravstvenom stanju pacijenta od drugih njemu bliskih osoba, nije povreda povjerljivosti liječničke tajne, međutim liječnici moraju biti svjesni da ne smiju obećavati drugim osobama da o razgovoru neće informirati samog pacijenta. Također liječnici moraju biti svjesni da će velik broj pacijenata smatrati da im je povjerenje izigrano ako liječnik priča s osobom za koju mu je pacijent izričito rekao da ne želi komuniciranje o svom zdravstvenom stanju.


Izvor: General Medical Council