Prevalencija burnout sindroma kod liječnika obiteljske medicine

 
 
Slika Glavni Urednik
Prevalencija burnout sindroma kod liječnika obiteljske medicine
napisao/la Glavni Urednik - Petak, 28 Travanj 2017, 08:58
 

Prevalencija burnout sindroma kod liječnika obiteljske medicine

Burnout sindrom stanje je potpune fizičke i mentalne iscrpljenosti koje nastaje kao rezultat rada u stresnom okruženju. Ovaj sindrom prijavljuje se kod više od 50% liječnika, a smatra se da je njime pogođeno oko 63% liječnika obiteljske medicine. Čak i kod rada u ne toliko stresnom okruženju, liječnici navode simptome ovoga sindroma u gotovo 40% slučajeva.

Kako bi se otkrila stvarna prevalencija ovog stanja provedeno je istraživanje sa ''Mini Z burnout'' anketama. U istraživanje je uključeno 2099 liječnika obiteljske medicine, a odaziv je bio 100%. Rezultati su pokazali da je burnout sindrom prijavilo 515 liječnika obiteljske medicine (24%), a kao rizični faktori pokazali su se ženski spol i godine rada liječnika u praksi. 


Autori studije smatraju da bi prevalencija burnout sindroma kod liječnika obiteljske medicine mogla biti niža, nego li je to bio slučaj prijašnjih godina, a rizik za njegov razvoj povećava se kod ženskih liječnika i liječnika mlađe dobi koji su tek na početku svoga rada. 

Autori također smatraju da se rezultati postignuti na ovom uzorku mogu uspješno primijeniti na populaciju liječnika obiteljske medicine u cjelini. Smatraju da smanjenje prevalencije burnout sindroma ne znači da se smanjila i njegova važnost kao problema kojim je pogođena liječnička zajednica, a rizični faktori u vidu ženskog spola i mlađe životne dobi ukazuju na potrebu detaljnijeg istraživanja drugih čimbenika koji dovode do razvoja ovog sindroma upravo u tim vulnerabilnim skupinama.

Izvor: Journal of the American Board of Family Medicine