Održan je XVII. kongres HDOD-HLZ-a

 
 
Slika Glavni Urednik
Održan je XVII. kongres HDOD-HLZ-a
napisao/la Glavni Urednik - Ponedjeljak, 23 Listopad 2017, 10:28
 

Upravni odbor HDOD-a

Još jedan uspješan kongres HDOD-HLZ-a održan je od 05. do 08. listopada ove godine u Grand hotelu 4 Opatijska cvijeta u Opatiji. Stručne teme kongresa bile su kronične upalne bolesti u ordinaciji LOM-a, novi dijagnostički testovi i algoritmi liječenja bolesti, indikatori kvalitete rada obiteljskih liječnika te zdravlje liječnika i bolesnika. Na kongresu je sudjelovalo 340 sudionika, a otvaranje kongresa uljepšao je tradicionalni vatromet. 

Osim vrlo zanimljivih predavanja na stručne teme, program kongresa su obilježila i izlaganja/rasprave na aktualne teme vezane za obiteljsku medicinu. Tako je bilo govora o najavljenom ukidanju koncesija i novim modelima organizacije PZZ-a, ukidanju i promjenama u evidenciji DTP postupaka, evidentiranju rada u obiteljskoj medicini te projektu kontinuiranog stručnog usavršavanja liječnika opće/obiteljske medicine u organizaciji HLK-a. I ove godine pridružio nam se predsjednik HLK-a dr. sc. Trpimir Goluža, koji je sudionicima prenio jasnu podršku Komore u nastojanjima da ostvarimo bolje uvjete za rad, očuvamo dignitet specijalizacije i predstavio nove projekte HLK-a. Predsjednik Komore je još jednom pokazao razumijevanje za specifičnosti rada obiteljskih liječnika, naglasio potrebu jednake naknade za rad svim liječnicima obiteljske medicine i važnost zadržavanja liječnika u Hrvatskoj pružanjem beneficija/poboljšanjem uvjeta rada te pozvao sve prisutne da se obrate Komori s prijedlozima što ova institucija kao javna služba liječnika za njih može učiniti. 

S obzirom da već nekoliko godina razvijamo tradiciju aktivnog sudjelovanja velikog broja mladih kolega na našem kongresu, sa zadovoljstvom možemo reći da se ovaj trend nastavio i ove godine s još boljim radovima. Za svoj trud kolege Nada Pjevač, Luka Vladanović, Jelena Stanić, Lucija Lauc, Vanja Pintarić Japec, Alen Radulj i Andrea Baćac dobili su vrijedne nagrade od naših sponzora te osigurali besplatne kotizacije za sljedeći kongres Društva. A koliko su dobri njihovi radovi možete provjeriti u zborniku kongresa. 

Ovogodišnji kongres Hrvatskog društva obiteljskih doktora je uspio u očuvanju tradicionalnih vrijednosti obiteljske medicine uz vrhunski stručni i društveni ugođaj i što je možda još i važnije ostvario je ideju tolerancije i zajedništva liječničke struke kroz konstruktivnu raspravu temeljenu na argumentima. Jer ipak, kako je na uvodnom predavanju rekao dekan Medicinskog fakulteta u Ljubljani i profesor obiteljske medicine Igor Švab, kao i u našem životu tako i u našem poslu liječnika obiteljske medicine najvažnija je ljubav i strast prema onom što radimo i samo tako naša struka može biti još bolja, a mi možemo biti još bolji ljudi.