Palmoplantarna pustuloza - kad je pustula sterilna?

 
 
Slika Glavni Urednik
Palmoplantarna pustuloza - kad je pustula sterilna?
napisao/la Glavni Urednik - Utorak, 21 Studeni 2017, 10:28
 



Iako je prirodna prva pomisao većine liječnika kako je za pustuloznu erupciju kože potrebno propisati antibiotik, postoji situacija kada se u pustulama ne krije mikrobiološki uzročnik. Radi se o palmoplantarnoj pustulozi (PPP), kroničnoj bolesti karakteriziranoj erupcijom sterilnih pustula na koži dlanova i tabana. Kožne lezije se mogu širiti i na lateralne strane šaka i stopala. Primarne promjene su sterilne pustule na eritematoznoj i deskvamirajućoj podlozi. Obično su bolne i značajno umanjuju kvalitetu života bolesnika. Česte su i promjene nokta slične onima kod psorijaze; načešće se radi o udubinama noktiju, raslojavanju, pojavi subungvalnih pustula ili distrofije nokta. Još se vode rasprave o tome je li palmoplantarna pustuloza oblik psorijaze ili zasebni entitet. Međutim, poznato je da se kod pacijenata s palmoplantarnom pustulozom čak i u do 30% slučajeva može naći psorijatična žarišta na koži drugih lokacija.

Istraživanja su pokazala povezanost palmoplantarne pustuloze s nekoliko rizičnih čimbenika. Pušenje je najistaknutiji od njih, a prema pregledu literature autora Misiak-Galazka M. i suradnika iz 2017. godine, 80-95% pacijenata s palmoplantarnom pustulozom su pušači. Iako je još nepoznato kako točno pušenje utječe na pojavu ove bolesti, neke studije upućuju na to da bi poveznica mogla biti u utjecaju nikotina na palmarne znojne žlijezde. Još nema dovoljno informacija o tome kakav je utjecaj prestanka pušenja na daljnji tijek bolesti. Uočen je i utjecaj alfa-streptokoknog antigena u tonzilama na poticanje imunološkog odgovora koji dovodi do egzacerbacije palmoplantarne pustuloze. Više je istraživanja pokazalo kako tonzilektomija u odabranim slučajevima može uvelike poboljšati ili čak izliječiti PPP. Među drugim bolestima povezanima s PPP-om nalazi se preosjetljivost na gluten, autoimune bolesti štitnjače, psorijatični artritis i dr., a ovi bolesnici imaju i povećan rizik za dijabetes tipa 2. Pacijenti pozitivni na antiglijadinska/protutijela na tkivnu transaminazu mogu imati koristi od dijete bez glutena.

Palmoplantarna pustuloza je kronično stanje vrlo otporno na liječenje. Uglavnom se koristi ista terapija kao za psorijazu ali s manje uspjeha. Istraživanja terapije ove bolesti su oskudna i ne postoje smjernice za liječenje, ali autori preglednog članka i preporuka temeljenih na dokazima i stavovima stručnjaka na ovu temu iz 2014. godine (Sevrain M i sur.) predlažu idući algoritam liječenja:




Uz konvencionalnu terapiju palmoplantarne pustuloze, treba istražiti postoje li kod pacijenta poznati rizični čimbenici čijim bi liječenjem mogli utjecati na tijek bolesti. Treba informirati pacijente o utjecaju pušenja na bolest te ih poticati na prestanak i pri tome pružiti pomoć ukoliko je potrebna. Treba istražiti postoji li indikacija za tonzilektomiju, prisutnost disfunkcije štitnjače ili antiglijadinskih/protutijela na tkivnu transaminazu. Testiranje na potonja protutijela može se razmotriti kod pacijenata koji imaju simptome ili znakove celijakije.  Konačno, potrebno je pravovremeno posumnjati na ovo stanje kako bi se izbjegla eventualna neprimjerena sistemska antibiotska terapija te svako produženje bolnog stanja u kojem se pacijenti s palmoplantarnom pustulozom nalaze.

IZVORI:

1. Sevrain M, Richard MA, Barnetche T, et al. Treatment for palmoplantar pustular psoriasis: systematic literature review, evidence-based recommendations and expert opinion. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014;28(5):13-16.

2. Misiak-Galazka M, Wolska H, Rudnicka L. What do we know about palmoplantar pustulosis?. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2017;31:38–44.