Kako razlikovati pitirijaze?

 
 
Slika Glavni Urednik
Kako razlikovati pitirijaze?
napisao/la Glavni Urednik - Utorak, 28 Studeni 2017, 22:28
 

U svakodnevnom radu u ambulantama svjedoci smo čestoj pojavnosti pitirijaze. Postoje tri različita oblika ove bolesti – rosea, alba i versicolor. Terapijski pristup je drugačiji te je važno prepoznati i ispravno liječiti svaki.

Pityriasis rosea


Pityriasis rosea je upalna bolest obilježena difuznim ljuskavim papulama ili plakovima. Liječenje obično nije potrebno. Češće pogađa žene a vršnu incidenciju ima u hladnim mjesecima u umjerenoj klimi. Uzrok može biti virusna infekcija.

Simptomi i znakovi

Bolest klasično započinje jednom primarnom promjenom promjera 2–10 cm koja se pojavljuje na trupu ili proksimalnim dijelovima ekstermiteta ('primarni medaljon'). Za 7–14 dana slijedi generalizirana centripetalna pojava ružičastih do smećkastih ovalnih papula i plakova promjera od 0,5–2 cm. Promjene imaju ljuskavi, blago izdignuti rub. Većina se bolesnika tuži na svrbež, neki na vrlo jaki. 


Dijagnoza

Dijagnoza se zasniva na kliničkoj slici i raspodjeli. Diferencijalna dijagnoza uključuje tineu corporis, tineu versicolor, osipe od lijekova, psorijazu, parapsorijazu, pityriasis lichenoides chronicu, lichen planus i sekundarni stadij sifilisa. 


Liječenje

Liječenje nije potrebno, jer se promjena obično spontano povlači za 6-8 tj. a recidivi su rijetki. Umjetna ili prirodna sunčeva svjetlost može ubrzati rezoluciju. Radi svrbeža, lokalno se može aplicirati 60% mometazon u emolijensu 1x dn 2-3 tjedna. 


Pityriasis versicolor (tinea versicolor)


Tinea versicolor je česta površinska gljivična infekcija kože s Malassezia furfur – gljivicom koja je inače bezazleni stanovnik normalne kožne flore, ali u nekih ljudi uzrokuje tineu versicolor. 


Simptomi i znakovi

Pojava višestrukih svijetlo smeđih, smeđih, tamno ružičastih ili bijelih ljuskavih promjena na trupu, vratu, abdomenu te ponekad, na licu. Promjene se spajaju. Najčešće se otkriva u ljetnim mjesecima jer promjene, koje ne pocrne, postaju uočljivije na potamnjeloj koži.


Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se zasniva na kliničkoj slici i nalazu hifa u razmazu s kalijevom lužinom. Pretragom pomoću Woodove svjetiljke nalazi se zlatno–bijela fluorescencija.


Liječenje

Liječi se lokalnom svakodnevnom primjenom bilo koje kreme protiv gljivica nakon tuširanja (preporuka je antimikotik u spreju kroz 4 tjedna) ili primjenom šampona ketokonazola (3 dana zaredom kroz 2 tjedna, ostaviti 5 minuta pa isprati) ili selenijeva sulfida (1 x dn kroz 2 tjedna, ostaviti 10 minuta pa isprati).


Oralno je liječenje indicirano u bolesnika sa široko rasprostranjenom bolešću i u onih s čestim recidivima. Dva prihvatljiva načina su flukonazola 300mg 1xtj. kroz 2 tjedna ili itrakonazola 200mg 1xdn kroz 5 dana. 


Hipopigmentacija uslijed tinee versicolor je reverzibilna te nestaje kroz nekoliko mjeseci ili godina nakon što se infekcija povukla. Recidivi su česti.


Pityriasis alba

Pityriasis alba je benigni, kronični poremećaj kože koji se uglavnom javlja kod djece i tinejdžera, ranije od ostalih pitirijaza. Uzrok je nepoznat, ali se zna da je povezan s alergijskim stanjima (ekcem, astma). 


Simptomi i znakovi

Karakterizirana je pojavom bijelih, blijedih, hipopigmentiranih mrlja na licu i gornjem dijelu trupa (obrazi, oko usta, brada, čelo, vrat, nadlaktice i ramena). Često se zamijenjuje vitiligom.


Liječenje

Najčešće je dovoljno samo hidratantna krema a prema potrebi, u slučaju svrbeža se mogu dodati i lokalne kortikosteroidne kreme.  


Izvor: UpToDate i Merck