LIJEČENJE RANOG STADIJA LAJMSKE BOLESTI – KOJI JE ANTIBIOTIK NAJBOLJI IZBOR?

 
 
Slika Glavni Urednik
LIJEČENJE RANOG STADIJA LAJMSKE BOLESTI – KOJI JE ANTIBIOTIK NAJBOLJI IZBOR?
napisao/la Glavni Urednik - Utorak, 21 Srpanj 2020, 09:45
 

Lajmska bolest najčešća je bolest koju prenose krpelji u SAD-u i Europi. Klinička slika i liječenje razlikuju se ovisno o stadiju bolesti, no u ovom članku usredotočit ćemo se na izbor terapije u ranom stadiju Lajmske bolesti – Erythema migrans sa ili bez konstitucijskih simptoma.

Pri istraživanju literature i smjernica vezano za liječenje Lajmske bolesti treba imati na umu da se one mogu razlikovati ovisno o području za koje su izdane, a s obzirom da na različitim područjima prevladavaju različiti sojevi Borelije – uzročnika Lajmske bolesti. Iz ove različitosti proizlaze i različite preporuke, odnosno rezultati uspješnosti liječenja određenim antibioticima. U Europi su najčešće infekcije  B.afzelii (koja obično ne diseminira), B.garinii i B.burgdorferi sensu stricto, za razliku od SAD-a u kojem prevladava infekcija B.burgdorferi sensu stricto.1,2

Na temelju istraživanja za Američko područje, došlo se do zaključka da su doksiciklin, amoksicilin i cefuroksim aksetil ekvivalentne učinkovitosti u liječenju rane Lajmske bolesti te se preporučuje koristiti jedan od ta 3 lijeka kao prvi izbor. Pri tome doksiciklin ima određene prednosti – učinkovit je protiv potencijalnih uzročnika koinfekcija, a i najbolje penetrira u središnji živčani sustav. 

Preporučene doze i trajanje liječenja prema bazi Uptodate su kako slijedi:

Doksiciklin 2x100g 10 dana (10-21 dan)

ili

Amoksicilin 3x500mg 14 dana (14-21 dan)

ili

Cefuroksim aksetil 2x500mg 14 dana (14-21 dan)1

Makrolidi, pa tako niti azitromicin, se ne preporučuju kao terapija prvog izbora na ovom području, a na osnovu istraživanja koje je pokazalo njegovu slabiju učinkovitost u odnosu na amoksicilin.3

Međutim, kao što je ranije navedeno, u Europi prevladavaju drugačiji sojevi Borelije što objašnjava rezultate istraživanja provedenih na ovom području koja su pokazala jednaku učinkovitost azitromicina u odnosu na amoksicilin i doksiciklin.4,5 Unatoč tome, čak i smjernice koje pokrivaju Europsko područje ne preporučuju azitromicin kao lijek prvog izbora već samo kao moguću alternativu, i to u dužem trajanju od terapijskih shema koje se uobičajeno propisuju u našoj praksi. Tako NICE smjenice predlažu doksiciklin 2x100g ili 1x200mg kroz 21 dan kao prvi izbor, amoksicilin 3x1g kroz 21 dan kao prvu alternativu, a azitromicin može biti tek druga alternativa u dozi od 500mg dnevno kroz 17 dana.6 Internacionalna udruga za Lajmsku bolest i povezane bolesti (engl. International Lyme disease and Associated Diseases Society - ILADS) također dozvoljava mogućnost korištenja azitromicina u liječenju rane Lajmske bolesti na Europskom području no u trajanju terapije od barem 21 dan.2

Konačno, možemo zaključiti da doksiciklin ima određene prednosti nad drugim antibioticima u liječenju rane Lajmske bolesti, s obzirom da je učinkovit i protiv mogućih uzročnika koinfekcija koje prenose krpelji a najbolje penetrira u središnji živčani sustav što može biti značajno kod potencijalne diseminacije bolesti. No, svakako postoji suglasnost u literaturi da je jednako dobar izbor antibiotika u prvoj liniji osim doksiciklina i amoksicilin ili cefuroksim aksetil. Ne smijemo zaboraviti na adekvatno trajanje terapije – u većini smjernica se izražava u rasponu 10/14-21 dan ovisno o antibiotiku, a na točno trajanje unutar ovog raspona ćemo se odlučiti ovisno o kliničkoj slici i odgovoru na terapiju.


Literatura:

1. Hu L. Treatment of Lyme disease. In: UpToDate, Post TW (Ed), UpToDate, Waltham, MA. Pristupljeno 03. srpnja 2020.

2. Cameron DJ, Johnson LB, Maloney EL. Evidence assessments and guideline recommendations in Lyme disease: the clinical management of known tick bites, erythema migrans rashes and persistent disease. Expert Review of Anti-infective Therapy. 2014;12(9):1103-1135.

3. Luft BJ, Dattwyler RJ, Johnson RC, et al. Azithromycin compared with amoxicillin in the treatment of erythema migrans. A double-blind, randomized, controlled trial. Ann Intern Med 1996; 124:785.

4. Arnež M, Ružić-Sabljić E. Azithromycin Is Equally Effective as Amoxicillin in Children With Solitary Erythema Migrans. Pediatr Infect Dis J. 2015;34(10):1045-8.

5. Barsic B, Maretic T, Majerus L, Strugar J. Comparison of azithromycin and doxycycline in the treatment of erythema migrans. Infection 2000; 28:153.

6. National Institute for Health and Care Exellence (2018) Lyme disease (NICE guideline 95). Dostupno na: https://www.nice.org.uk/guidance/ng95/chapter/Recommendations#management Pristupljeno 03. srpnja 2020.

 
Slika Henrik Domes
Re: LIJEČENJE RANOG STADIJA LAJMSKE BOLESTI – KOJI JE ANTIBIOTIK NAJBOLJI IZBOR?
napisao/la Henrik Domes - Četvrtak, 15 Listopad 2020, 16:28
 

PRVI IZBOR JE DOKSICIKLIN 2X100 MG KROZ 21 DAN.

DRUGI IZBOR JE AMOKSICILIN 500 MG 3X1 21 DAN

TE CEFUROXIM AXETIL 500 MG 2X1 21 DAN