Serološka testiranja na SARS-COV-2 virus - imaju li ulogu u praksi?

 
 
Slika Glavni Urednik
Serološka testiranja na SARS-COV-2 virus - imaju li ulogu u praksi?
napisao/la Glavni Urednik - Srijeda, 9 Prosinac 2020, 11:27
 


Serološki testovi otkrivaju prisutnost protutijela na SARS-COV-2 virus u krvi, a oni koji su adevatno validirani mogu pomoći identificirati pacijente koji su ranije bili inficirani ovim virusom kao i one pacijente koji su trenutno inficirani a imali su simptome u zadnja 3-4 tjedna. S obzirom da će serološki testovi manje vjerojatno biti reaktivni u prvih nekoliko dana i tjedana infekcije, njihova upotreba u dijagnostici akutne bolesti je ograničena. Provođenje serološkog testiranja 3-4 tjedna nakon početka simptoma optimizira točnost testiranja.


Prema bazi UpToDate, preporuča se korištenje testova koji detektiraju IgG protutijela ili testove koji detektiraju ukupna protutijela s obzirom na njihovu veću preciznost, za razliku od testova koji detektiraju IgM, IgA ili onih koji diferenciraju IgM/IgG protutijela. Treba također napomenuti kako se prema više istraživanja seroloških testiranja na SARS-COV-2 virus IgM i IgG protutijela javljaju gotovo istovremeno u serumu. Ovaj podatak govori o ograničenoj upotrebljivosti IgM testiranja, bez dodatne koristi od testiranja IgM u odnosu na IgG protutijela u dijagnostičkom postupku.


Za razvoj protutijela koja je moguće detektirati testovima potrebni su dani ili tjedni, a vrijeme do detekcije protutijela varira ovisno o testu koji se koristi. Prema do sada dostupnim podacima, IgM protutijela otkrivaju se do tjedan dana od početka simptoma kod 23% pacijenata, a IgG se u ovom razdoblju nađu kod njih 30%. Do drugog tjedna IgM su prisutna kod 58%, a IgG kod 66% pacijenata. Kod 75% pacijenata do tri tjedna od simptoma biti će prisutna IgM protutijela dok će IgG u ovom razdoblju biti nađena kod njih 88%.


Naravno, križna reaktivnost s drugim koronavirusima i drugim virusnim patogenima mogla bi biti potencijalna zapreka tumačenju testova.


Trajanje detektabilnih protutijela jest nesigurno. Neke su studije pokazale da većina pacijenata više nema detektabilna protutijela 3 mjeseca nakon infekcije, dok su druga pokazala da su protutijela prisutna do 5 mjeseci. Trajanje detektabilnih protutijela u serumu vjerojatno ovisi o jačini inicijalnog antigenskog odgovora i težini infekcije, pa se tako kod pacijenata s blagom kliničkom slikom možda uopće neće razviti neutralizirajuća protutijela koja je moguće otkriti dostupnim metodama.


Međutim, iako je na temelju otkrivanja neutralizirajućih protutijela upitno imaju li bolesnici s blažim kliničkim slikama zaštitu nakon infekcije, kao i koliko ova zaštita traje, nadu u dugoročniju imunost daju studije o staničnoj imunosti nakon infekcije SARS-COV-2 virusom. Tako su neke studije pokazale T-staničnu imunost nakon bilo infekcije, bilo ekperimentalnog cijepljenja protiv ovog virusa. Jedna je studija našla B-memorijske stanice kod većine pacijenata koji su preboljeli COVID19, što daje dokaze o trajnoj B-staničnoj imunosti na SARS-COV-2 virus nakon oporavka od bilo blagih ili teških oblika COVID19 bolesti.


Dosadašnje informacije ne daju nam još jednoznačne smjernice o upotrebi seroloških testova na SARS-COV-2 virus u praksi, no poznavanje dostupnih informacija svakako nam daje prednost u tumačenju često kompliciranih dijagnostičkih situacija koje se pojavljuju u svakodnevnom radu. Pogotovo je ovo važno u vidu toga da s obzirom na specifičnost situacije učestalo dobivamo nalaze testova koji su učinjeni od strane pacijenata u privatnom aranžmanu, a ne na jasnu medicinsku indikaciju. 


Literatura:

1. Caliendo AM, Hanson HE. Coronavirus disease 2019 (COVID19): Diagnosis. In: UpToDate, Hirsch MS (Ed), UpToDate, Waltham, MA. Pristupljeno 08. studenog 2020.

2. McIntosh K. Coronavirus disease 2019 (COVID19): Epidemiology, virology and prevention. In: UpToDate, Hirsch MS (Ed), UpToDate, Waltham, MA. Pristupljeno 08. studenog 2020.

3. Kulkarni R, Patil HP, Palkar S, Lalwani S, Mishra AC, Arankalle V. Anti-SARS-CoV-2 IgG antibody response among Indian COVID-19 patients using β-propiolactone-inactivated, whole virus-based indirect ELISA [published online ahead of print, 2020 Oct 22]. J Virol Methods. 2020;287:113996. 

4. Ogega CO, Skinner NE, Blair PW, et al. Durable SARS-CoV-2 B cell immunity after mild or severe disease. Preprint. medRxiv. 2020;2020.10.28.20220996. Published 2020 Oct 30.

 
Slika Dragan   Šarić
Re: Serološka testiranja na SARS-COV-2 virus - imaju li ulogu u praksi?
napisao/la Dragan Šarić - Srijeda, 30 Prosinac 2020, 22:46
 

Mislim da je članak kristalno jasno razjasnio ovaj problem seroloških testiranja i stoga čestitam autoru.